2010 Madam Blå til Klagshamn

13. april René
Årets første længere tur gik til Lidköping, hvor jeg havde en aftale med Touratech kl.1200. 0630 gik starten nord over. Efter optankning, hvilket er en vigtig detalje, når man kører små veje i Sverige, gik det i fuld fart rundt Malmø på motorvejen. Nord for Malmø blev den 4-sporede udskiftet med 2 spor og senere et enkelt. Hele ruten var planlagt på Garmins MapSource, der efter lidt øvelse var OK at planlægge i. Under alle omstændigheder nemmere end at planlægge direkte på den gamle Garmin 620 GPS. Da turen var klar, blev den nemt downloaded til GPS-en. Jeg havde en lumsk mistanke om, at selv om jeg havde gjort mit bedste for at lægge alle waypoint på større veje og havde sat ruteplanlægningen til at undgå grusveje, så skulle der nok dukke en enkelt eller to op undervejs.
Tidsmæssigt var jeg lidt presset, så desværre var der ikke specielt meget tid til at nyde landskabet, som faktisk var rigtig dejligt. Forårssolen gjorde sit yderste for at varme luften op, men lige så snart jeg kom nord for Lund var der rimfrost på markerne og termometret blinkede ”isadvarsel” mens det viste 1 graders varme, kald det lige varmt en gang til. Kørestilen blev lidt stiv rundt svingene, specielt i skyggeområderne. Der skulle tænkes en del for at holde albuerne løse.
Heldigvis steg temperaturen efterhånden som solen fik mere magt og risikoen for rim på vejene blev minimale. Til gengæld viste MapSource nu, at i Sverige er det ikke alle grusveje, der er registreret som grusveje. Heldigvis var der god fast belægning de fleste steder. Problemet var blot, at nu, hvor det er blevet plusgrader, så var der flere steder hvor vejene var blevet kørt op, så det var meget-meget blød belægning. De blødeste steder var blevet repareret med stenmjöl (små og mellemstore sten) og de var meget "spændende" at køre på. Mere end en gang måtte visiret op, så de værste dugdannelser kunne forsvinde. Det var ikke en gang altid lykken at komme ud fra grusvejene, på de små asfalterede veje, for der lå mængder løst fint grus efter vinteren. Faktisk foretrækker jeg nu rigtige grusveje frem for asfalteret vej med store grusmængder.
3 lynhurtige stræk ben og få varmen i tæerne pauser blev det til inden jeg på slaget 12 rullede ind i værkstedet hos Touratech i Lidköping, hvor Rolf stod klar til at montere den nye holder og kablerne til Baehr kommunikationen. Ud over at være en rigtig hyggelig fyr, er Rolf en god håndværker, der ikke var ked af at få en hjælpende hånd med det simple skille og samlearbejde af kåben undervejs. Holderen og kablerne til Zumo 660 blev monteret og jeg var klar til at rulle videre da klokken var tre.
Hjemme fra havde jeg læst om Hornborgasjön, hvor over 10.000 traner hvert i først i april samles på vej nord over. Søen lå kun cirka 30 km. fra Lidköping, så det skulle selvfølgelig opleves. Der er store skilte mod området og jeg er overbevist om, at der er totalt trafikkaos i weekenden og på andre fridage. Oplevelsen er virkelig værd at køre efter. Det er et imponerende syn med alle de traner samlet et sted.
Dagen var ved at være gået, så kursen blev sat mod hotel Madam Blå, der viste sig at være et super hyggeligt sted, med et usædvanligt venligt og imødekommende værtspar. Jeg kan kun på det varmeste anbefale, at kigge forbi Madam Blå, men husk at reservere plads for det er et populært sted. Motorcyklister er meget velkomne og jeg må indrømme, det er første sted jeg har overnattet, hvor der helt automatisk blev serveret en kold øl, som det første samtidig med at nøglen var udleveret og uden på nogen måde, at have tilkendegivet det lige var det jeg trængte til. det viste sig, at værtsparret er motorcykelentusiaster, så de vidste alt om, hvad det drejede sig om, når dagens mål er nået. Madam Blå er hygge med stort H og heldigvis milevidt fra de sædvanlige sterile og ens kædehoteller. Jeg var årets første gæst på MC og selv om jeg var den eneste gæst blev der fremtryllet et godt og nærende aftensmåltid. Har du en af de sjældne maskiner, der ikke kan stå uden for om natten skal du lige vente med at booke plads, men ring og hør hvornår garagen er gjort klar til MC-overnatning.
Et overdådigt morgenbord stod klar næste morgen kl. 0800 som aftalt og dagens avis lå klar. Mæt og 100% tilfreds blev regningen på 518,- (400,- DKK), for overnatning 2 halve liter export øl, aftensmad og morgenmad, betalt og der blev taget afsked med et "På gensyn". Det er helt sikkert ikke sidste besøg på hotel Madam Blå. Kommer du der op, kan du få udleveret kort over forskellige gode MC-ruter i området og der er masser af se, så god fornøjelse.
Turen syd efter var planlagt hjemme fra og lagt ind på Zumo 660-eren, så nu var det spændende hvor mange grusveje den kunne finde undervejs. Denne gang var der anmodet om at undgå grusveje på MapSource og veje uden belægning i Zumoen. Faktisk blev det kun til 3 km. grusvej syd over, så tilsyneladende virker det bedre væsentlig bedre end på 2620-eren, der havde givet 60-65 km. grus på vej nord over.
Det blev en dejlig dag med gode veje, masser af sving og efterhånden som tiden gik sneg termometret sig over de 10 grader.

Links:
Hornborgasjön - http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/projektwebbar/hornborga/
Touratech - http://www.touratech.se
Hotel Madam Blå - http://www.madam-blue.com/

Garmin log
Spor fra sydturen. 408 km. god vej med kun 3 km. grus. Fra Hotel Madam Blå til Klagshamn.
105 Kb .gdb fil

Statistik for turen:
Total 961 km. med forbrug på 5,1 l/100 km 19,6 km/l.  

Top af siden

IMAGE_014.jpg (835543 byte) På vej nord over blev det til 60-65 km. grusvej.
De fleste grusveje er fine at køre på og så længe det går lige ud kan der godt køres til. Problemet i foråret er, at der visse steder er meget våde og bløde områder, der kan være svære at se.
IMAGE_016.jpg (789085 byte) De små og mindre asfalterede veje er lumske for her ligger der i starten af året grus fra vinterens spredning.
Det er med at holde tungen lige i munden og hjulene i "sporet" så man ikke kommer ud i gruset i siden eller midten af vejen.
IMAGE_019.jpg (885307 byte) Zumo 660-eren er monteret og isen på Vänern skulle lige nydes inden det gik lidt syd på til tranerne.
IMAGE_028.jpg (562192 byte) Hornborgasjön, hvor der ifølge statistikken skulle være 10.000 traner den 13. april 2010.
Uanset hvor mande der var, så er var det et imponerende syn.
IMAGE_024.jpg (678084 byte) Traner, traner og flere traner. Nåe ja og så et par svaner ind imellem. Støjniveauet er ret så højt i området.
IMAGE_029.jpg (996241 byte) Hotel Madam Blå.
Det skønneste lille hotel jeg endnu har overnattet på i Sverige.
Bag hotellet findes en stor have, hvor der om sommeren er udendørs servering. Lige i nærheden findes desuden hotellets egen swimmingpool, så husk badebukserne, hvis det er badevejr.
IMAGE_031.jpg (671767 byte) Et lille stop undervejs syd over, ved en af de utallige søer jeg passerede.
IMAGE_032.jpg (878514 byte) Kaffepause - næeee snydt, der var ingen hjemme. Næste gang går den ikke Arne ;-)

Top af siden